Reinigen

Wat gebeurt er met uw kleding of ander textiel tussen het moment dat deze bij ons binnenkomt en u deze weer fris verzorgd terugontvangt?

Nakijken & labelen  
Bij binnenkomst wordt ieder stuk door ons nagekeken op bijzonderheden zoals speciale vlekken of andere onvolkomenheden die extra aandacht behoeven. Het onderhoudslabel wordt geraadpleegd voor eventuele bijzonderheden. Tevens worden uw eigendommen direct van een nummer voorzien.  
 
Sorteren en voorbehandelen  
Om heldere kleuren fris te houden worden lichte en donkere materialen voor reiniging van elkaar gescheiden. Extra gevoelige materialen worden eveneens apart gehouden. Voordat het textiel in de reinigingsmachine gaat worden sommige vlekken voorbehandeld, om te voorkomen dat ze door de warmte bij het drogen fixeren. Deze voorbehandeling heet detacheren en vergt naast de nodige vakkennis ook het gebruik van speciale apparatuur en vloeistoffen. Sommige vlekken worden bij voorkeur pas verwijderd nadat het textiel in de machine is behandeld.  
 
Veilig reinigen  
De speciale, computergestuurde reinigingsmachine wordt gevuld en afhankelijk van de trommelinhoud wordt vervolgens een reinigingsprogramma gekozen om vuil met een speciaal oplosmiddel uit het textiel te spoelen. Daarbij wordt het weefsel niet aangetast en treedt geen krimp op, zoals bij het wassen met water vaak het geval is.  
 
Drogen en nabehandelen  
Na gebruik wordt het oplosmiddel gedestilleerd en voor hergebruik geschikt gemaakt. Het textiel wordt in de trommel gedroogd tot het laatste oplosmiddel eruit verdwenen is. Ondanks de voorbehandeling worden sommige vlekken pas na behandeling van het textiel in de machine echt zichtbaar. Mocht dat het geval zijn dan worden deze alsnog verwijderd.  
 
Afwerking  
Om ervoor te zorgen dat kleding er na behandeling weer "als nieuw" uitziet wordt deze vakkundig in vorm gebracht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van speciale apparaten zoals een pers of een strekpop, waarmee stoom door het textiel wordt geblazen. Door deze werkwijze wordt de vorming van eventuele glansplekken vrijwel uitgesloten. Deze afwerking is vrij arbeidsintensief en vraagt de nodige kennis van zaken.  
 
Controle en uitgave  
Voor aflevering wordt gecontroleerd of er geen vlekken zijn achtergebleven en of de afwerking correct gebeurd is. Eventuele problemen worden alsnog opgelost en indien nodig wordt de reiniging zelfs volledig opnieuw gedaan. Aan de hand van de eerder aangebrachte nummers worden de goederen weer gereed gehangen of gelegd. Op de afgesproken tijd worden ze vervolgens weer fris en schoon aan u afgeleverd of kunt u ze ophalen!

 
Behandelingen:

  • gewoon: uw textiel wordt met de grootste zorg behandeld en gereinigd
  • extra: als de gewone methode met als extra dat deze methode de vezels verrijkt waardoor uw textiel nog mooier zijn vorm aanneemt

Wat is stomen?

We kunnen het in woorden uitleggen, maar jeugdprogramma Het Klokhuis heeft die vraag in 2009 al eens heel duidelijk op televisie beantwoord.  
Een aanrader! 

Aflevering: Stomerij. Presentatrice Dolores maakt haar broek lekker vies en gaat naar een grote stomerij om hem met wassen en stomen weer schoon te krijgen.   En daarna natuurlijk strijken: met veel stoom! 

Bekijk de aflevering over de stomerij.